Avonturen en expedities, ze doen me gezond, sterk, vrij en blij voelen.
Ja, het is mijn passie.
Elk nieuw project zie ik als een goede extra motivatie om zowel fysiek als mentaal de puntjes op de “i” te zetten.
Ook wanneer er even geen avontuur in de spreekwoordelijke schuif ligt te wachten, wil ik toch altijd stand by fit zijn voor moest er zich onverwachts het een óf het ander aandienen.
Jouw avontuur
Met evenveel passie proberen wij anderen te inspireren ook op avontuur te gaan.
Avontuur en natuur, het doet je kijk op de wereld compleet veranderen.
Nee, het hoeft niet onmiddellijk De Himalaya of de Noordpool te zijn, een weekje in de bergen op sneeuwschoenen of een eenvoudige 3 daagse in de Ardennen kan evenveel genieten zijn.
Genieten is primordiaal, alles even loslaten, het comfort achter je laten en de basics omarmen, daar gaat het om.
Mag ik je bescheiden maar wel met volle overtuiging een goede raad geven? Wees steeds voorzichtig en bereid je goed voor. Laat je inspireren, maar niet je hoofd gek maken door allerlei ‘avontuurlijke’ tv-programma’s.
Wat mij betreft zijn naast mentaliteit/mindset drie onderdelen essentieel voor een goede voorbereiding op jouw volgende avontuur:
- fysieke conditie
- kleding en uitrusting
- voeding
Graag wil ik je enkele tips en tricks meegeven om je de fysieke voorbereiding leuk en efficiënt te maken/houden (de andere elementen bespreken we ongetwijfeld in een volgende post)
Fysiek
Het is altijd een beetje spannend, die aanloop naar je volgende (outdoor) avontuur. In maart 2025 gaan Kiki en ik met onze groep vrienden naar de bergen in Andorra voor een sneeuwschoen avontuur in een prachtig natuurpark.
Nog ruim drie maanden te gaan, maar de voorbereidingen – het halve plezier van elke reis – zijn al in volle gang! Tijdens een online meeting met onze groep kwam de vraag: “Ben ik fysiek wel sterk genoeg voor deze uitdaging?”
Mijn antwoord?
Maak je geen zorgen. Het doel is niet om records te breken, maar om voluit te genieten van de frisse berglucht en ’s avonds heerlijk uitgeput in slaap te vallen.
Wel is het een goed idee om deze tocht als motivatie te gebruiken om je conditie nét dat beetje op te krikken. Geen zware trainingsschema’s nodig! “Denk eerder aan speelse wandelingen/hikes waarin je variatie aanbrengt.
Ik geef je enkele ideeën mee. Het is de bedoeling dat je dit alles uiteraard aanpakt op jouw eigenste manier.
Wandelen, hiken, (joggen)
Gebruik makend van enkele variabele elementen waarmee je aan de creatieve slag kan om je voorbereidende wandelingen/tochten spannend te houden en conditie bevorderend te werken: :
- Afstand: Bouw je wandelingen rustig op en kies af en toe een route die wat langer is dan je gewend bent.
- Hoogtemeters: Ga op zoek naar heuvels of traplopen als je in een vlakke omgeving woont.
- Bepakking: Loop met een lichte rugzak en voeg geleidelijk wat gewicht toe.
- Tempo: Wissel rustig wandelen af met korte stukken waarin je versnelt.
- Moeilijkheidsgraad: Verken routes met wisselend terrein, zoals zand, modder, of rotsachtige paadjes.
Mix it up! Ga dus met deze 5 variabelen experimenteren: 6 kilometer tegen een behoorlijk tempo, met een bepakking van bijvoorbeeld 14 kg op een modderig en heuvelig terrein kan een veel uitdagendere ‘training’ worden dan 22 kilometer op een geëffend pad, en zonder enige bepakking
MovNat, bewegen zoals de natuur het voor doet
Alweer een hele resem jaren geleden zocht ik naar een ietwat wildere, natuurlijke manier om avonturen en expedities voor te bereiden en ook gewoon degelijk geest en lichaam te onderhouden’.
In 2010 leerde ik Erwan Le Corre kennen. Erwan inspireerde me enorm en steeds meer ging ik het MovNat pad bewandelen.
MovNat?
MovNat (afkorting voor Move Naturally) is een trainingsmethode gericht op natuurlijke bewegingen zoals
- lopen
- springen
- tillen
- klimmen
- balanceren
- …
Het doel is om functionele, praktische fitheid te ontwikkelen door te trainen zoals je lichaam van nature is ontworpen om te bewegen.
Het combineert kracht, mobiliteit, coördinatie en bewustzijn, geïnspireerd door hoe mensen in een natuurlijke omgeving bewegen.
MovNat is geen rocket science, het zijn bewegingen die in ons DNA zitten, alleen zijn ze behoorlijk onder het stof komen te zitten door die constante zogezegde ‘comfortzone’ waarin we ons bevinden.
Natuurlijk bewegen, probeer het!
Pilates: De Kracht Van Je Core
Ergens in 2010 besloot ik, een beetje uit het niets, mee te doen aan de Atacama Ultra Marathon in Chili.
Ik gaf mezelf 6 maanden de tijd om me intens voor te bereiden. Pilates topper Jeroen Vancoillie wist me met veel geduld en doorzettingsvermogen, nee, ik ben niet de meest soepele, blessurevrij aan de start te krijgen.
Merci Jeroen (en trek eens aan mijn oren, ik moet de pilates draad weer opnemen).
Pilates is een trainingsmethode gericht op het verbeteren van kracht, flexibiliteit, houding en balans door gecontroleerde bewegingen.
Het legt de nadruk op de core (buik, rug, en bekken), wat helpt bij het stabiliseren en ondersteunen van het hele lichaam. Het versterkt de dieperliggende spieren, verbetert de lichaamshouding en vermindert rugklachten, waardoor je een sterke en stabiele basis opbouwt.
Autobanden: een onverwachte trainingspartner
Inderdaad! Autobanden… Jaren geleden werden we allemaal geïnspireerd door poolreiziger Dixie Dansercoer.
Hem, ter voorbereiding van zijn poolexpedities, autobanden zien voortzeulen in oneffen en modderig terrein in Huldenberg en omstreken, triggerde me en algauw ging het deel uitmaken van mijn voorbereidingen.
Toen CrossFit een hype werd, zag ik ook daar auto- (zij het dan meestal de grotere ) banden opduiken als trainingspartner. Zo een band kan je voor van alles en nog wat gebruiken, bergop stappen of joggen met de band op je schouder of boven je hoofd tillend bijvoorbeeld.
Zeker eens proberen, maar wees gewaarschuwd, je zal bekijks hebben en meer dan eens zal je stoppen om een praatje te slaan met één of meerdere geïnteresseerden.
Enkele ideeën:
Autobanden zijn een veelzijdig trainingsmiddel voor avonturen en expedities, omdat ze kracht, uithoudingsvermogen, en functionele fitheid bevorderen. Hier zijn enkele manieren om ze te gebruiken:
Slepen:
- Simuleert het dragen van zware lasten, zoals een slee tijdens een expeditie.
- Versterkt je benen, core en cardiovasculaire conditie.
- Bevestig een harnas of riem aan de band en trek deze over verschillende terreinen.
Heffen en flippen:
- Verbetert explosieve kracht en grijpkracht.
- Flip de band meerdere keren, dit is vergelijkbaar is met het tillen van zware voorwerpen in uitdagende omstandigheden.
Functionele workouts:
- Vul een band met zand of water om als gewicht te gebruiken voor squats, lunges of presses.
Tot Slot: Het Avontuur Begint Nu!
Het belangrijkste bij het voorbereiden van je avontuur is om het met passie, creativiteit én verstand aan te pakken. Veiligheid en gezondheid staan voorop – je wilt fit zijn, niet uitgeblust en/of geblesseerd.
Vergeet niet om het speels en plezierig te houden. Je bij voorkeur ‘outdoors’ voorbereiden geeft oa door de steeds veranderende weersomstandigheden, regen, zon, wind, hitte en koude, een extra dimensie aan het geheel. .
Uiteindelijk draait het om de reconnectie met de natuur, het buitenleven en, bovenal, het genieten van het moment.
Ben jij klaar om je volgende avontuur aan te gaan? Laat me weten wanneer, hoe en waarom je met deze tips aan de slag gaat!
Oh ja, er zijn nog enkele plaatsen voor onze Andorra Winter Retreat in maart 2025. Kom je mee?