Toen ik klein was, stond er een enorme treurwilg vlakbij mijn huis.

Ik weet niet meer of het zijn majestueuze houding was  of de merkwaardige naam die deze prachtboom kreeg, maar de boom intrigeerde me enorm. Waarom noemden ze hem ’treur’-wilg? Mij leek het een gelukkige boom die genoot van zijn eigen onmetelijkheid.

In mijn tienerjaren ging deze (en alle andere) boom steeds minder voor mij betekenen. Het enige wat ik kon waarderen was zijn schaduw op hete Madrileense zomerdagen, want dat was toch een boom zonder vruchten, een schaduwplek.

Volledig losgekoppeld van de natuur en van mijn natuurlijke omgeving was dat toen mijn enge visie op de wereld van bomen en planten.

Gelukkig kunnen we die deconnectie omvormen en opnieuw de weg naar de natuur vinden!

Tijdens mijn allereerste workshops bushcraft en survival fascineerde het mij enorm  te ontdekken dat er geneeskrachtige bomen bestaan. En één van degenen die mijn aandacht het meest trok, was opnieuw de wilg.

Ik  leerde dat kauwen op de bittere takken voldoende was om te profiteren van de pijnstillende eigenschappen.

Ik was toen nog geen herborist en die toepassing leek me al geweldig, maar een paar jaar later ontdekte ik hoe het ook mogelijk was om een ​​extract te maken en dat altijd bij de hand te hebben voor als het nodig was.

Dit is precies wat ik vandaag met jou wil delen.

De mogelijkheden zijn talrijk maar vandaag gaan we het hebben over de schietwilg of Salix alba. 

Achterhaal uiteraard ook altijd de ware oorzaak van de pijn.

Daarnaast kan de natuur, ondertussen, zeker een handje helpen bij de pijnbestrijding.

Zoals steeds zal ik niet uitweiden over de botanische beschrijving. Je vindt immers behoorlijk goede uitleg op het internet

De etymologie vind ik echter te belangrijk om aan jou en mij voorbij te laten gaan ​​omdat het ons helpt de plant te identificeren en zijn eigenschappen beter te kunnen onthouden.

  • Salix: van het Keltische sal-is, of: ‘naast het water’
  • alba: wit, omdat de onderzijde van het blad zilverwit is

Wilgen hebben inderdaad vocht nodig en je zult ze vaak zien aan de oevers van rivieren en meren.

Hoewel er sinds de oudheid verschillende planten worden herkend vanwege hun pijnstillende kracht, is de schietwilg één van de bekendste. Hoewel ze allemaal in meer of mindere mate een pijnstillend vermogen hebben, is de  witte wilg of Salix alba de meest bestudeerde vanwege de hoge concentratie aan werkzame stoffen. 

De werkzame stof waarover ik het hier wil hebben is salicine. Je vind ze  verspreid over de bladeren en de schors, maar het is de schors die de hoogste concentratie biedt. 

De schors die we gebruiken om het extract te maken is niet die van de stam maar die van takken die de dikte hebben van ongeveer een vinger (+/-3 jaar oud, zoals we je laten zien in de bijbehorende youtube video)

Ideaal is bijvoorbeeld de gebroken takken te verzamelen na een storm. Als er geen storm in zicht is, kun je met een mes of een snoeischaar een tak van een schaduwrijke boom afknippen.

De beste tijd is het begin van de lente omdat er een hogere concentratie Salicine is, maar je kan er het hele jaar door mee aan de slag.

Pijn verlichten met wilg

Ik raad je aan om te beginnen met het maken van kleine hoeveelheden.

In de video en hieronder kan je de hoeveelheden die ik voorstel zien, maar die kan je natuurlijk aanpassen aan je persoonlijke  behoeften.

Ingrediënten

  • 6 g verse wilgenschors
  • 60 g alcohol van 40 graden zoals Vodka

Werkwijze

  • Doe de bast in een schone glazen pot
  • Voeg de alcohol  toe
  • Doe er een goed afsluitbaar deksel op en voorzie de bokaal van een tijdelijk etiket met de volgende gegevens: plantnaam, verhouding en data
  • Minstens 1 maand laten macereren op een droge en donkere plaats
  • Filter door gebruik te maken van een schone doek
  • Doe het resultaat in een flesje met een druppelteller
  • Voorzie het flesje van het definitief etiket

De dosis is gemakkelijk te onthouden:

3x 30 druppels per dag (in de meeste gevallen is eenmalig 30 druppels meer dan voldoende om bijvoorbeeld hoofdpijn of kiespijn te verzachten)

Het moet worden vermeden in de volgende gevallen: 

  • tijdens de zwangerschap
  • tijdens de lactatieperiode
  • bij kinderen onder de 12 jaar
  • bij overgevoeligheid voor salicylzuur
  • bij  maag-, lever- of nieraandoeningen
  • bij asthma
  • vóór een chirurgische ingreep wegens zeer licht bloedverdunnend effect

Ik hoop dat dit artikel en de bijhorende video op ons Rewilding Drum Youtube kanaal nuttig voor je zijn geweest om pijn te leren beheersen met behulp van deze prachtige boom. 

Het is geweldig om onze voorouderlijke kennis te delen en samen stappen te zetten richting een wilder en meer zelfvoorzienend leven.

Geïnspireerd en goesting om de fascinerende wereld van het verzamelen van wilde planten te ontdekken? Voor onze cursus Wildplukken neem je best op onze Rewilding Drum webshop.

Een knuffel,
Kiki

LET OP: De blogposts op onze website zijn enkel en alleen informatief. Ze zijn op geen enkele manier bedoeld om medisch advies te vervangen. Als u symptomen of een ziekte heeft of denkt te hebben, dient u altijd een arts te raadplegen