Ik zou bijna durven stellen dat hij deel uitmaakt van ons dna.

Weinig gebruiksvoorwerpen hebben een gelijkaardige impact gehad op onze soort als de boog. Het jagen van op een grotere afstand was veiliger dan je prooi te lijf gaan en de fenomenale boog behendigheid, het was van te moeten, van onze voorouders zorgde voor meer voedsel op de plank.

Het blijft mij als boogschutter keer op keer fascineren tot wat de boog in staat is.

Telkens iemand met beperkte middelen een vuurtje weet te maken komt zijn natuurinstinct naar boven, gevolgd door een brede glimlach.

Exact hetzelfde fenomeen doet zich voor wanneer je iemand een pijl en boog in de handen stopt en hij/zij de pijl recht in ‘de roos’ weet te schieten. Intens geluk dat meer over ons dna vertelt dan eender welke wetenschappelijke studie.

De boog is mindfulness bij uitstek, wanneer je je doel probeert te raken, en nog meer wanneer je het ook daadwerkelijk raakt, vergeet je al je emails, to do lijstjes, whatsapp berichten, enz. 

De boog is een goede coach, bloedeerlijk, stilzwijgend en tevens vergevingsgezind. Eén keer je boog goed is afgesteld komt het alleen nog aan op jouw skills. Er op is erop, ernaast is ernaast, geen rocket science, gewoonweg jager-verzamelaars verstand. Anderzijds krijg je zoveel kansen als je pijlen hebt. De vorige pijl behoort tot het verleden, met je volgende pijl is opnieuw alles mogelijk.

De boog is ook een uiterst efficiënte tool om je te laten connecteren met je voorouders en tegelijkertijd met je jager-verzamelaars dna. Iedere pijl die je schiet geeft je een identiek gevoel als dat van je voorouders. Je bereidt je voor, je bent ‘in de zone’. De pijl vertrekt en de spanning die zich opbouwt zolang de pijl door de lucht zoeft, is met niets te vergelijken. 

Zodra dezelfde pijl zijn doel raakt of mist komt of de euforie of de ontgoocheling. 

Maar wat ook het resultaat is, lang tijd om bij dit schot stil te blijven staan is er niet. Je bent immers alweer bezig met het volgende, hopelijk perfecte, schot. 

Wat mij betreft is pijl en boog ter hand nemen een wel heel efficiënte manier om te rewilden, ieder op zijn niveau en ieder op zijn manier.

Jij en ik, wij missen regelmatig ons doel. De boog echter mist zijn doel, jou doen reconnecteren met je natuurinstnct, nooit!.

Goesting? Kijk alvast eens naar deze video en misschien word ook jij instant fan! Om het eens samen te proberen kan je ons bereikein via helo@rewildingdrum.com

 

Wilde groet,

Bert