In de maand augustus namen Kiki en ikzelf samen met naturalist en content creator Maykol Garcia, hier in België, twee programma’s op voor “Caza Y Pesca”, een Spaanse tv zender over jacht en visvangst.
Eind oktober spraken we in Madrid af met enkele mensen van die zender voor een vergadering omtrent een eventuele verdere samenwerking. Ikzelf reisde daarna samen met Maykol richting El Hoyo, een dorp midden in het natuurpark Valle de Alcudia y Sierra Madrona.
Dit beschermd natuurgebied in de autonome regio Castilië-La Mancha, in de provincie Ciudad Real, Spanje is geen onbekende voor ons. Samen met naturalist Maykol Garcia organiseerden we er in het verleden reeds drie keer “rewilding lifestyle” activiteiten.
Natuurpark Valle de Alcudia y Sierra Madrona
Gelegen op een slordige 260 kilometer van de Spaanse groot- en hoofdstad Madrid kom je er terecht in een compleet andere wereld.
Ik beken, ik ben ondertussen behoorlijk verliefd geraakt op de regio.
Het grote park, dat zich uitstrekt over meer dan 150.000 hectare, biedt een prachtige mix van diverse landschappen, flora en fauna en is minder bekend dan sommige andere Spaanse natuurgebieden, wat het ideaal maakt voor liefhebbers van ongerepte natuur en rust.
Het natuurpark bestaat uit twee belangrijke gebieden:
- De Valle de Alcudia, een uitgestrekte vallei die ooit een vulkanische oorsprong had en
- de Sierra Madrona, een bergketen die deel uitmaakt van het Sierra Morena gebergte.
Het landschap is afwisselend met weelderige bossen, bergachtige gebieden, kloven, rivieren en uitgestrekte vlaktes.
Het park herbergt een rijke verscheidenheid aan flora, waaronder steeneiken, kurkeiken, en kastanjebomen, die vooral voorkomen in de bossen en beboste hellingen.
Op het gebied van fauna is het natuurpark bijzonder vanwege de aanwezigheid van grote zoogdieren zoals:
- de Iberische lynx;
- de wolf;
- de Spaanse keizerarend;
- de zwarte wouw.
Ook kan je edelherten, wilde zwijnen en een verscheidenheid aan vogels en reptielen tegenkomen.
Rewilding Lifestyle paradijs
De eerste twee keer dat we er kwamen, twee keer in volle zomer, was het er niet warm.
Het was er heet, beter nog, bloedheet!
Verbouwereerd stelde ik dat in dit dorre verhitte landschap geen leven mogelijk was. Vriend des huizes en ondertussen al weer meer dan 10 jaar wonende in de vallei, Maykol verbeterde me op een zachte maar rake toon:
Bertito, zelfs in de heetste woestijn is er een fauna en flora te vinden die zich heeft weten aanpassen aan de omstandigheden.
Die opmerking is blijven hangen en sindsdien ben ik beetje bij beetje anders gaan kijken naar dorre landschappen in het algemeen.
De twee volgende keren, waarvan dus eenmaal vorige week, ontdekte ik warempel een heel andere Alcudia Vallei:
- wild stromende rivieren
- frisse, ja soms zelfs koude temperaturen en
- de Mediterrane groene versie van dit prachtig natuurgebied.
Valle de Alcudia heeft wat je in Spanje gelukkig nog op behoorlijk veel plaatsen tegenkomt.
Ver weg van de grote agglomeraties zijn er ‘en el monte’, (vrij vertaald ‘het platteland’, maar dan ongerepter) zoals de Spanjaarden dat zeggen, nog juweeltjes te vinden van een mix van zeer afwisselend natuurschoon en voorouderlijke kennis.
Ditmaal ging ik er samen met Maykol hiken, kanoën en gewoon genieten van het eenvoudige cabin leven, op een boogscheut van een klein, goed verscholen dorp, maar meer nog, luisteren naar, leren van en vooral samen eten en drinken met locals, verknocht aan hun streek en aan hun tradities.
De nog behoorlijk ongeschonden fauna en flora, maar ook de authentieke dorpen katapulteren je terug in de tijd en doen je gewild en zelfs ongewild, nadenken over het leven.
Alcudia, je beseft het niet, maar je bent voor mij een beetje een rewilding lifestyle paradijs.
Waarom? Ik geef enkele voorbeelden:
- De sterrenhemel is er verbluffend.
- Je hoeft er geen topspotter te zijn om her en der fauna en flora te ontdekken.
- Jacht en visvangst maken er ook vandaag nog deel uit van het dagelijks leven.
- De menukaarten zijn er nog wild. Uiteraard vind je er de gekende cola en ijsjes merken.Maar nog steeds hebben de lokale en traditionele hapjes en tapjes de prominente plaats, zowel op de toog als op de tafel.
- De alcalde (burgemeester) en zelfs de lokale politie is er nog oprecht blij met een onaangekondigd bezoek uit het buitenland. Elke vorm van interesse in de, het moet gezegd, behoorlijk verlaten regio wordt onthaald met Spaans enthousiasme en dankbaarheid.
- De dorpjes liggen er discreet verscholen in de natuur, niet omgekeerd.
Voorouderlijke kennis en levensstijl
Na enkele zalige dagen in het bergachtige Spaanse binnenland, bracht een hogesnelheidstrein me in iets meer dan een uur naar de helse drukte van Madrid.
Het nagenieten van een aantal ‘wilde dagen’ is echter nog steeds gaande.
Wil ik nu gezegd hebben dat er hier bij ons geen natuurschoon en voorouderlijke kennis meer te vinden is? Nee, integendeel!
Wel wil ik voorstellen in plaats van altijd maar high tec ‘vooruit’ te willen, eens wat meer achter ons te kijken en te leren van onze ouders, grootouders en overgrootouders.
Laat die kennis aub niet verloren gaan, laat ze ons koesteren!
Ga gerust de regio alvast eens online checken.
Misschien gaan we er binnen de kortste keren wel eens samen rewilden op z’n Spaans!