#exploringwildbelgium

 

In en uit ons Kot

Half maart voelden we de hete adem van een ooit-zo-ver-van-ons-bed-virus, in onze nek en bleven we allemaal gedwee in ons kot. Het vieze beestje had en heeft ons stevig te pakken. Zo fel zelfs dat we onszelf vragen gaan stellen over o.a. waarden en normen, basisbehoeftes en nice-to-have’s, noodzakelijk en noodzakelijk kwaad,…

Op 13 maart gingen we met zen allen in een lockdown die we geen lockdown mochten noemen. De voorspelling kwam uit; De strenge beperkende maatregelen opgelegd krijgen ging ons makkelijker af dan nu opnieuw stap voor stap uit de quarantaine komen.

In het begin was (ook) toiletpapier een stressfactor. Vandaag willen we opnieuw meer, veel meer! Opnieuw op vakantie, reizen, vrij en blij gaan en staan waar we willen, liefst met zo weinig mogelijk of geen beperkingen.

Onzekerheid

Hoe toerisme, reizen en daguitstappen er de volgende maanden gaan uitzien is nog een groot vraagteken. Gaan we naar de zee kunnen? Mogen we richting Ardennen? Gaan de grenzen open, en als ze open gaan, blijven ze dan open? Zal vliegen weer mogelijk zijn?

We weten het allemaal niet maar we doen toch hard ons best om het virus mentaal van ons af te schudden en ons oude leventje weer op te nemen. We zouden o zo graag weer ‘de toerist uithangen’.

Ik hoop alvast dat de toeristische sector snel de zaken kan hernemen en herstellen van deze aardverschuivingen. Aan goesting, doorzettingsvermogen en creativiteit zal het de sector alvast niet ontbreken..

Indien het deze zomer kan en jij  beslist ergens naartoe te reizen, probeer het dan eens op een andere manier. Beleef je bestemming als een echte ontdekkingsreiziger en geef je over aan al je zintuigen. Ik garandeer je dat dat spannender, gezonder, ecologischer en wilder wordt dan all-in te niksen. Neem overigens voor je vertrek ook een kijkje op Greentripper.

Als ontdekkingsreiziger in hart en ziel, hoop ook ik dat we snel opnieuw op zoek kunnen naar het groenere gras aan de andere kant van de berg. Ik droom dag en nacht van volgend projecten. Met de Sami op Scandinavisch avontuur, opnieuw naar de Mongoolse Steppe of met slee en honden door winters Québec, inspiratie genoeg.

Maar…

Ikzelf kijk er ook enorm naar uit om opnieuw, tussen de betonnen muren, dorpskernen, verkavelingen, industriezones en lintbebouwingen door, de wilde, inspirerende, mooie, stukjes Belgische natuur te (her)ontdekken.

#exploringwildbelgium

Wees mild voor me als het volgende voorstel  filosofisch en/of zweverig lijkt, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Deze speciale periode heeft op mij alleszins een ambitieus effect; Ik koester de hoop en het vertrouwen dat het hierna op één of andere manier allemaal beter zal zijn.

Laat ons afpreken dat we ons de volgende maanden niet zullen laten  afschrikken door welke beperking dan ook, en ja, ze zelfs creatief  te omhelzen en als echte ontdekkingsreizigers ook ons eigenste België herontdekken.

 

Concreet

 Tot eind oktober zijn we allemaal ontdekkingsreizigers. We bekijken onze omgeving door een avonturiersbril, op zoek naar de wilde (Rewilding) kantjes van ons eigen land.

Trek er op uit en ga op avontuur/ontdekkingstocht en herontdek:

  • ongerepte, wilde, mooie natuur in eigen land
  • Gezonde, lekkere, natuurlijke en locale’ voeding van Belgische bodem
  • Avontuurlijke en reconnecterende activiteiten; (hiking, kayak, kano, fiets, kamperen, vissen,…

Misschien zijn de drie puntjes wel het allerbelangrijkst. Laat je niet ringeloren en laat je creativiteit de wilde loop. Als het avontuurlijk, wild, reconnecterend en natuurlijk is, dan zijn er GEEN REGELS!

(Uiteraard blijven we ons aan de richtlijnen houden, dat is evident)

Ambassadeurs

Of het nu aan Zee is of in de Ardennen, in Limburg of Henegouwen, laat de avonturier/ontdekkingsreiziger in je ontwaken en ga op zoek naar de mooie en reconnecterende pareltjes natuur in je eigen achtertuin.

hike aan zee

 

 

Een moderne ontdekkingsreiziger/avonturier maakt dankbaar gebruik van social media. Als we met zen allen onze Belgische avonturen en ontdekkingstochten  op social media delen met de hashtag #exploringwildbelgium, promoten we tegelijkertijd ons eigenste mooie Belgenland en de Rewilding lifestyle, 100% reconnectie met de natuur.

Inspiratie

Ter inspiratie alvast twee dingen:

WILD & ADVENTUROUS BENELUX Expedition

In 2015 ondernam ik al eens de Wild & Adventurous BENELUX expedition. Dit project kan je ongetwijfeld op weg helpen bij de #EXPLORINGWILDBELGIUM

REWILDING, Herontdek je Natuurinstinct.

Eind februari lanceerden wij ons boek REWILDING, Herontdek je Natuurinstinct. Uiteraard was er toen nog geen sprake van het virus (alvast niet hier bij ons) maar wees maar zeker dat je er behoorlijk wat inspiratie kan uithalen voor #exploringwildbelgium én voor je nieuwe, gezondere levensstijl.

Boek REWILDING

 

Ook GoodPlanet Belgium en Bos+ zijn het ontdekken meer dan waard.

Doe jij mee met #exploringwildbelgium? Vergeet de hashtag niet.        Ook de Nederlanders nodigen we uit om mee te doen. Uiteraard kan dat dan met hashtag #exploringwildholland.

Contacteer ons gerust om je geliefkoosde plekjes met ons te delen. Misschien kunnen we wel samen op pad. 

 Wilde groet,

 Bert

P.s: Ook aan de Start To Rewild Challenge kan je nog steeds deelnemen.