Witte kerst

Black Friday, op een onbewaakt moment durf ik het wel eens de hoogmis van de domesticatie noemen, is aan ons niet besteed. De kerst- en eindejaarsperiode daarentegen…

Ja, ik geeft het toe. Elk jaar opnieuw begin ik, hoewel de kans in België slechts ongeveer 7% is, vanaf 1 december, te dromen van en te fantaseren over een witte kerst.

Niet alleen dat, ik kijk ook enorm uit naar de bijhorende kerst- en oudejaarsvieringen met geliefden, familieleden, collega’s en vrienden, het eten, de jingle bells, George Michael die over Last Christmas zingt en Bono die schreeuwt: “Baby, it’s Christmas, please come home”.

Cadeautjes

bPost zal het geweten hebben. December is de geschenkmaand bij uitstek. Via alle mogelijke kanalen worden we overstelpt met beloftes dat deze of gene geschenken ons het leven makkelijker, aangenamer, performanter en sexyer zullen maken;  I-phones, elektronica, juwelen, gadgets, …

We worden er collectief gelukkig van ! Toch! Toch?

Toch?

Hoeveel parfums, flessen wijn, stropdassen of pyjama’s heb jij al gekregen (en… gegeven), die je met een brede glimlach in ontvangst nam alsof  Deze complete verassing je zielsgelukkig maakt?

Geef toe, het liet je Siberisch koud, maar je wilde vooral beleefd zijn. Je kent tenslotte het gevoel van de gever. Hij moet fut- maar vooral inspiratieloos door de stad hebben gedoold, in een poging dat origineel, trendy, stijlvol of op zijn minst prijzig geschenk op de kop te tikken dat maatschappelijk de test van ‘waardevol’ kan doorstaan.

Misschien wordt het in 2020 net iets anders; enkele snelle ongeïnteresseerde www clicks en voor je het weet staat de volgende witte bestelwagen voor je deur.

Levensstijl

We erkennen (soms laat of té laat?) dat gezondheid ons zeer kostbaars is. Toch investeren we om de één of andere reden verrassend weinig moeite én geld in onze  levensstijl en lijken we de voorkeur te geven aan geschenken die bijdragen tot ‘neveneffecten’ en ‘bijwerkingen van de gedomesticeerde en verstedelijkte levensstijl waarin we leven als ratracers goed werken.

We kicken op hebbedingetjes die ons het leven  ‘makkelijker ‘ maken, lekker ‘comfy’ zijn, ons nog meer naar die “lichtbak” doen staren, ‘zoete bommen”,…

Het lijstje is lang, héél lang.

Het kan anders!

Allez, kom. 2020 is toch al een héél speciaal jaar geweest. Laat het ons nu ook maar eens over een héél ander geschenkenboeg gooien. Doe dit jaar iets anders!

Overweeg ‘gezondheid’ als een cadeau als je eindejaarsgeschenken gaat kopen.

Je kan beter investeren in een gezonde levensstijl dan in spullen en rommel die een paar dagen of weken ‘cool’ en ‘leuk’ zijn, maar die, eerlijk gezegd, binnen een paar maanden helemaal vergeten zijn.

Inspiratie

Als je aankoop aan één of meerdere van de volgende aspecten voldoen ben je al een eind op de goede weg:

Duurzaam

Wat gezond is voor de planeet, is gezond voor jou. Als je overweegt iets fysieks te kopen, denk dan eerst twee keer na

  • Waar en door wie  is het geschenk gemaakt?
  • Werd de persoon correct beloond voor zijn werk?
  • Welke materialen zijn er gebruikt?
  • Wat is de levensduur en is het recyclebaar?
  • Is het lokaal gemaakt of heeft het de hele wereld afgereisd voordat het onder jouw kerstboom kwam te liggen?
  • Heeft het geschenk een (langdurige) meerwaarde voor de ontvanger ?

Gezondheid

Overweeg iets te kopen dat je gezondheid bevordert, mentaal, fysiek of beide . De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kiest zelf of het “kopen” of “maken” wordt.

Enkele gezonde voorbeelden:

  • Gezonde en kwalitatieve voeding, zo onbewerkt mogelijk, lokaal en met een minimum aan verpakking
  • Outdoor… Een geschenk waar mensen tijd buiten kunnen doorbrengen, zich kunnen losmaken van de stressomgeving waarin ze leven, verbinding kunnen maken met de natuur, met hun stam en last but not least, verbinding met zichzelf.

Een boek, een workshop of een cursus of zelfs persoonlijke coaching over een gezonde levensstijl. Ondanks de overvloed aan online informatie is er een groot gebrek aan kennis en inspiratie. Mensen willen zo graag een een gezondere levensstijl omarmen, maar weten niet van welk hout pijlen te maken..

  • Tijd… Heb je er ooit aan gedacht om  ‘tijd’ aan iemand te schenken ? Je zou een brief kunnen schrijven waarin je belooft  tijd met de persoon door te brengen. 100% tijd én aandacht, exclusief voor die ene persoon, een wandeling in het park, samen koffie drinken, rond een kampvuur zitten, oprecht luisteren,… de gewone dingen zeg maar. Gewone dingen die steeds minder evident worden.
  • Doe het zelf

Zelfredzaamheid is een kostbaar goed geworden. Iets met je eigen handen, neen niet clicken met de muis, maken is misschien ‘old school’ maar wel ‘pure rewilding’. Een persoonlijker geschenk is nauwelijks denkbaar.

Cosmetica, jam, kleding, een gedicht, een tafeltje… De mogelijkheden zijn eindeloos. Wees creatief, het wordt gewaardeerd! Als je om wat voor reden dan ook het niet zelf wilt of kunt, koop dan bij een ambachtsman/vrouw.

Laat het ons weten

Er zijn ongetwijfeld nog zo veel meer manieren en mogelijkheden om je appreciatie voor iemand via een geschenk uit te drukken. Heeft dit bericht je aan het denken gezet? Wat ga je maken of kopen? Heb je andere cadeau-ideeën of suggesties voor het opnieuw bedenken?

Laat het ons weten!

Wij wensen jou alvast een gezond en vreugdevol eindejaar. En een witte kerst!

Wilde groet,

Bert

P.s: De cover foto is van de hand van Griet Dewijngaert – www.grietdw.com